Diyarbakır Karpuzu

16.02.2025

Diyarbakır Karpuzu, kendine özgü yetiştirme tekniği, tadı ve iriliğiyle öne çıkan özel bir meyvedir. Geçmişte yaygın olarak yetiştirilen "Sürme”, "Pembe”, "Beyazkış”, "Karakış” ve "Ferikpaşa” çeşitleri zamanla kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Günümüzde bu çeşitlerden yalnızca "Sürme”, "Beyazkış”, "Karakış” ve "Pembe” türlerine ait bir miktar tohum korunabilmiştir.

Eskiden "kuyu karpuzculuğu" yöntemi ile 70-80 kg ağırlığında karpuzlar yetiştirilirken, günümüzde 40-45 kg ağırlığında karpuzlar üretilebilmektedir. Kendine has lezzeti ve büyüklüğü ile Diyarbakır mutfak kültürünün önemli simgelerinden biridir.

 

Bizi Takip Edin

Yenişehir Mahallesi Lise Caddesi Yenişehir / DİYARBAKIR
(0 412) 280 20 00